Na lekcji czytania etykiet w ramach programu profilaktycznego "Trzymaj Formę", klasa 5 dowiedziała się na co powinniśmy zwracać uwagę patrząc na listę składników różnych produktów oraz jakie dolegliwości może spowodować częste jedzenie produktów zawierających niezbyt zdrowe substancje. Polepszacze, zagęszczacze, barwniki i sztuczne konserwanty mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, przedłużyć okres przydatności do spożycia, spulchnić, zagęścić. Jednak wiele z tych substancji dodanych do żywności może powodować lub nasilać problemy zdrowotne, np. reakcje alergiczne, bóle żołądkowe, astmę, zapalenia skóry, migrenę, katar sienny i nadwrażliwość sensoryczną. Uczniowie zapoznali się z listą substancji E, których powinniśmy unikać w produktach spożywczych (Barwniki – grupa E100, Konserwanty – grupa E200, Przeciwutleniacze – grupa E300, Emulgatory  – grupa 400). Choć nie wszystkie z nich są złe, na przykład E300 to kwas askorbinowy, znany szerzej jako witamina C. Następnie wszyscy szukali substancji E na opakowaniach produktów, które przynieśli.